Китайската централна банка предприе стимулиращи мерки, които вдигнаха нагоре акциите в САЩ и Азия

Фючърсите на европейските фондови индекси дадоха сигнал, че акциите на Стария континент може да се възстановят, след като последните достигнаха двуседмично дъно на фона на спекулации, че Федералния резерв в САЩ ще повиши лихвените проценти по-скоро от очакваното, а датата за референдума за независимост на Шотландия е все по-близо. Американските акции поскъпнаха водени от скок в цената на петрола и на акциите на петролните компании. Значителен ефект във вторник, 16 септември, имаше и новината, че централната банка на Китай (PBOC ) осигурява около $81 млрд. заеми на големите си банки, пише Bloomberg. Азиатските акции поскъпват днес, 17 септември, на фона на добрите новини за стимулиращите мерки, които предприе PBOC.

Фючърсите на индекса Euro Stoxx 50, които изтичат тази седмица, добавиха 0.1% до 3235 пункта, след като Stoxx Europe 600 се сви с 0.3% по-рано през дена. Предстоящият референдум в Шотландия и политиката на Европейската централна банка за стимулиране на икономиката на еврозоната доведоха до спад на Stoxx 600 с 1.7% от достигнатия на 4 септември двумесечен връх.

Индексът FTSE 100 се понижи с 0.2% във вторник, след като проучване на YouGov Plc за вестник Sunday Times показа, че мнозинството от гласоподавателите ще гласува за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство.

Националните бенчмарк индекси се понижиха в 14 от 18 западноевропейски държави. DAX се сви с 0.3%, а CAC 40 загуби 0.4%.

Акциите на Air France-KLM Group поевтиняха с 3.3% до 7.99 евро. Главният изпълнителен директор Фредерик Жажеи съобщи, че стачката на пилотите струва на компанията от 10 до 15 млн. евро дневно.

Asos Plc загуби 8.9% до 2207 за акция. Най-големият онлайн търговец на модни стоки във Великобритания съобщи, че инвестициите в логистика и технологии ще останат на равнището от миналата година. Прогнозите на анализатори бяха за ръст с 37% до 63.4 млн. паунда през фискалната 2015 година. Компанията посочи също, че има загуби от продажби в размер на 25 млн. паунда през второто тримесечие заради пожар в център за дистрибуция на стоки.

Американският бенчмарк S&P 500 се покачи с 0.8% до 1 998.98 пункта. Dow Jones Industrial Average добави 0.6% до 17 131.97 пункта, което е на 7 пункта под исторически връх за индекса.

Акциите повишиха печалбите си, след като сайтът Sina.com писа, че PBOC е започнала програма за раздаване на 500 млрд. юана ($81.4 млрд.) на петте най-големи банки в Китай.

Срещата на ФЕД започна във вторник, 16 септември, и ще завърши днес, 17 септември. На нея се очаква Управителният съвет на централната банка да представи перспективите си за икономиката чрез тримесечни прогнози за растежа, безработицата, инфлацията и основните лихвени проценти. На пресконференция днес се очаква председателят на банката Джанет Йелън да даде насоки на инвеститорите за паричната политика в близките месеци.

Акциите на компаниите в секторите на здравеопазване, комунални услуги и производство на нефт и газ поскъпнаха с повече от 1.1%. Новините за действията на централната банка на Китай вдигнаха цената на петрола.

Днес на азиатските борси новината за мерките за стимулиране на икономиката, предприети от Централната банка на Китай, върнаха индексите на зелено. Бенчмаркът MSCI Asia Pacific се покачи с 0.4% до 144.80 пункта в 12:08ч. в Хонг Конг. Hang Seng скочи с 1.1%, а Hang Seng China Enterprises добави 1.7%. индексът Shanghai Composite се покачи с 0.2%. Японският Topix се понижи с 0.2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *