Китайската централна банка смъкна курса на юана с цели 1,9%

С рекордна по мащаба си интервенция Китайската централна банка изпрати валутата на страната стремглаво надолу.

Във вторник централната банка осредни дневния референтен валутен курс с 1,9% по-ниско ниво, като осъществи най-сериозната обезценка на валутата за последните две десетилетия.

Досега институцията не е предприемала толкова сериозна намеса в това отношение в един-единствен търговски ден. Китайският юан не се търгува толкова свободно, колкото други валути, ето защо всекидневно определяната средна стойност е от голямо значение. Централната банка на Китай контролира строго валутата и всеки ден определя средна стойност, от която курсът може да се отклонява до плюс или минус 2 процента дневно. Тази система позволява повишаване или понижаване на валутния курс според търсенето и предлагането, но предотвратява силни колебания, които биха могли да навредят на инвеститорите, уточнява Ройтерс.

След хода си от вторник банката заяви в съобщение, че става дума за „еднократна корекция“. В бъдеще средната стойност следва да бъде ориентирана към развитието на пазара и към цените на затваряне на търговията от предишния ден. Банката също така обяви, че ще запази юана стабилен на „разумно“ ниво. Това би могло да допринесе за по-добро отчитане на пазарните сили на страната.

Китайските власти подкрепяха юана в опит да спрат изходящите капиталови потоци и да защитят кредиторите в чужда валута на фона на прогнозите за най-слабия годишен икономически растеж от 1990 г. насам. Валутната стабилност също така помогна на Китай да се застъпи по-силно за получаване на официален статут на резервна валута от Международния валутен фонд (МВФ). Решението от вторник подсказва, че политиците сега поставят по-голям акцент върху усилията в подкрепа на растежа и преминаване към по-пазарно ориентирана финансова система, коментира Bloomberg.

„Изглежда, че това е краят на фиксирането на валутите такова, каквото го познаваме“, казва Кон Гох, базиран в Сингапур стратег от Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Еднократното обезценяване на референтния курс и по-пазарно ориентираните действия ни отвеждат в нов режим на валутата“, допълва анализаторът.

Китайската валута се срина с 1,8% до 6,32 юана за долар към 8,34 часа в Шанхай. Той поевтиня с 2,3% в търговията на Хонконг.

Обезценяването на юана се случва в момент, в който китайският износ изпитва сериозни затруднения. През юли експортът се срина с 8,3 на сто на годишна база. Ако външната търговия се развива толкова зле и през следващите месеци, в опасност може да се окаже и заложената от властите цел за годишен икономически ръст от 7 на сто.

Според Лу Донлиян, старши анализатор в China Merchants Bank, централната банка може да предприеме и по-агресивни мерки за стимулиране на растежа, като понижение на основните лихвени проценти.

През юни централната банка понижи за четвърти път за седем месеца лихвите в поредното си усилие да съживи вялата икономика.

„Има няколко необичайни обстоятелства около действията на Китайската централна банка. Първо, те включват комбинация от понижение на лихвите и на задължителните банкови резерви. И това илюстрира степента на загриженост от страна на финансовия регулатор“, коментира тогава Том Орлик от Bloomberg в предаването “Trending Business”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *