Китайската CRRC предлага на БДЖ завод и рефинансиране на дългове

Държавният китайски концерн China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) има предложение да реши част от проблемите на БДЖ.

Корпорацията, която е един от най-големите производители на железопътен подвижен състав, е представила на министъра на транспорта Христо Алексиев инвестиционно намерение с предложения за стратегическо сътрудничество. Това беше съобщено от министерството.

Основните предложения са три. Да се рефинансират старите задължения на „Холдинг БДЖ“ в размер на 130 млн. евро. Второто предложение е да се финансира доставката на нови електрически и дизелови мотрисни влакове в размер на 170 млн. евро, информира capital.bg. Третото е да се инвестира в нов завод за асемблиране на електрически и дизелови мотрисни влакове в България.

От министерството съобщават, че следващата крачка в двустранните отношения е сформирането на работна група с участието на представители на МТИТС, БДЖ, CRRC и китайски финансови институции.

Преди седмица по време на посещение в Черепишкия манастир с атракционен влак служебният премиер Огнян Герджиков обяви, че CRRC е готова да инвестира 500 млн. лв., като сумата може да достигне до 600 млн. лв. при определени условия.

В съобщението на министерство на транспорта не се посочва при какви условия китайската компания предлага инвестициите си, но неотдавна при посещението на нейни представители в министерството Алексиев обяви, че идеята е инвестицията да се изплаща с капиталовия трансфер от държавата към БДЖ, който ще бъде гаранция за китайската страна.

Липсват детайли – като например при каква лихва и срок ще е рефинансирането и как без търг БДЖ ще избере конкретни китайски влакове.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *