Китайските инвестиции наводниха Европа в най-тежките дни на дълговата криза

Докато инвеститорите избягваха Европа в най-тежките дни на дълговата криза, китайските компании се придвижиха в противоположната посока и навлязоха в региона. Огромни парични потоци се стекоха от Китай към едни от най-пострадалите държави от периферията на еврозоната, отбелязва в свой анализ Financial Times.

През 2010 г. китайските преки инвестиции в страните членки на Европейския съюз (ЕС) бяха само 6,1 млрд. евро – по-малко от тези, които азиатската страна имаше в Индия, Исландия и Нигерия. До края на 2012 г. китайските инвестиции нараснаха над четири пъти до близо 27 млрд. евро, сочат данни на Deutsche Bank.

Очакванията са, че вложенията на азиатската страна в Европа ще растат постоянно през следващото десетилетие. Според анализаторите явлението се дължи най-вече на трансформацията на модела на китайските инвестиции зад граница.

Британското издание проследява следите на китайските инвестиции, миграцията и амбициите на Поднебесната империя на Стария континент. Редица доклади, публикувани от Пекин през Милано, Мадрид, Лисабончак до Атина, разкриват мащаба на китайската експанзия в Европа, притока на инвестиции и стратегиите на китайските инвеститори и мигранти, обхванати от националното желание, събудено през 1999 г., а именно – да открият нови пазари и да увеличат икономическата мощ на Китай.

Нахлуването обаче не протече съвсем гладко. Китайските инвеститори се изправят пред различията в бизнес културата на Азия и Европа, когато се опитват да правят бизнес или да купуват компании на континента, пише още FT.

Проучване на Търговската палата на ЕС в Китай показва, че китайските фирми посочват трудовото законодателство, разходите за човешки ресурси, правилата за имиграция и „културните различия в управленския подход“ като най-големите предизвикателства.

Въпреки това препятствията, пред които са изправени китайските компании, не подкопават доверието им към Европа дори и във времена на смут. 97% от запитаните китайски фирми посочват, че възнамеряват да увеличат инвестициите си на Стария континент.

Общата сума на китайските инвестиции в Европа до известна степен спада от пиковите 2011 и 2012 г., но анализаторите виждат нови сделки на хоризонта и сигнали, че инвестициите ще се покачват значително през това десетилетие.

Официални данни за китайските инвестиции зад граница, както и в страната, са изключително ненадеждни, тъй като правителството не събира данни за дейността на месните компании в чужбина и не се опитва да проследи накъде потичат капиталите.

Независими организации от ранга на Rhodium Group и Heritage Foundation проследяват промените в потока на китайските пари от богатите на ресурси развиващи се държави в Африка към създаване на партньорства с развитите държави, включително и в Европа.

Частните китайски компании играят важна роля в тази промяна. Държавните дружества бяха лидерите, притежавайки 78% от китайските капитали в Европа в периода от 2008 го 2013 г., показват данни на Deutsche Bank.У дома държавните компании доминират в сектори като телекомуникации, транспорт, енергетика и финанси.

Но между 2011 и 2013 г. делът на частните китайски компании на пазара на сливания и придобивания на континента скочи до близо 30% от 4%, колкото бе през предходните три години, показват изчисленията на германската банка.

От Heritage Foundation компилират инвестиционните тенденции по отделни държави. От началото на 2014 г. до днес Италия е най-голямата цел на Китай в Европа, като за първото полугодие инвестициите на Апенините скачат значително. Близо половината от седемте милиарда китайски инвестиции в Италия са направени само през 2014 г. В Португалия ръстът е през 2011 г. и 2014 г. Във Великобритания китайската бизнес активност беше висока в две години. От началото на дълговата криза Испания също се радва на постоянни ръстове.

От друга страна преките чуждестранни инвестиции в Китай, които през 2013 г. бяха за 117 млрд. долара, все още са повече от инвестициите на китайските компании в чужбина. Тяхната сума бе 108 млрд. долара през 2013 г., сочат данни на Министерството на търговията на Китай.

Цифрите показват, че Старият континент е бил единственият регион, който претърпява срив от близо 15% на китайските инвестиции през 2013 г. Въпреки това изглежда, че статистиката подценява действителните капиталови потоци, като дори не включва инвестициите в Европа, идващи от Хонконг.

Графика: Financial Times, по данни на Heritage Foundation

И само един пример, за да се види колко проблемни могат да бъдат официалните данни – китайците исторически приемат Люксембург като най-големия получател на своите инвестиции в Европа. Това е така, защото китайските компании често първо избират да разположат законно юридически лица там, за да се възползват от по-благоприятните изисквания относно данъците и корпоративната структура, преди тези юридически лица да започнат да инвестират другаде на континента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *