Китайските компании са разкрили 80 000 работни места в САЩ

Инвестициите на китайски компании в САЩ в момента осигуряват 80 000 работни места с пълна заетост, пише The Financial Times.

И ако преди години американците се оплакваха, че китайците ще ги лишат от работа, то сега ситуацията се променя. За последните пет години разкритите нови работни места с китайски инвестиции са нараснали пет пъти.

От 2000 г. досега компаниите от Поднебесната империя са вложили в САЩ $46 млрд., като по-голямата част от тях са през последните пет години, показват публикуваните данни от проучване на американската анализаторска компания Rhodium Group, финансирано от Държавния департамент за американско-китайски отношения.

„Разбира се 80 000 работни места като брой са сравнително малко в сравнение с общия брой работни места в САЩ, разкрити от други чуждестранни компании, но това е значително нарастване в сравнение с 15 000 места преди пет години“, пише в анализа, с който разполага британското издание. В същото време, според авторите на проучването, страховете, че китайските потребители ще пренасочат активите си и свързаните с това работни места към родината си, не се оправдаха.

В изследването се прогнозира, че общата сума, която китайските компании ще инвестират в САЩ към 2020 г. може да нараснат до $200 млрд., което пък ще доведе до разкриване на нови от 200 000 до 400 000 работни места.

Отдава американските политици следят много внимателно инвестициите от Китай, особено когато става дума за разработване на продукция с военен потенциал и двойна употреба – военна и гражданска. Техните основни опасения са, че китайските инвеститори ще се възползват от аериканските техонологии, а след тяхното овладяване производствата и работните места ще бъдат разкривани в родината, където трудът е значително по-евтин.

Според анализа на Rhodium Group, в много от случаите вложенията на Поднебесната империя ще спасят американските компании от фалит, тъй като чрез инвестициите ще бъдат разширени производствата, а това ще доведе до разкриване на работни места за самите американци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *