Китайският автомобилен пазар стана вторият в света

Първи засега остават САЩ, Япония падна до третото място

16.01.2007

Китайският автомобилен пазар излезе на второ място в света, оставяйки зад себе си Япония и изпреварен само от САЩ.

Миналата година в страната, позната до неотдавна като „царството на велосипедите“, са били продадени 7,22 млн. нови автомобила, от които 2,04 млн. товарни и 5,18 млн. леки.

Ръстът на пазара спрямо 2005-а е 25%. Колите местно производство пък са били 7,28 млн.

Продажбите на нови автомобили в Япония и САЩ през 2006-а възлизат съответно на 5,7 млн. и 16,5 млн. броя. И в двете страни тенденцията обаче е за спад на реализираните количества.

„Тук има пари и хората харчат тези пари за автомобили. Китайското правителство не крие намеренията си да развива автомобилната индустрия и се работи с всички сили в тази насока“, коментира Майкъл Дюн, експерт от консултантската фирма „Джей Ди Пауър&Асоушиейтс“ (JDPower.com).

По думите му Китай може да изпревари САЩ още до средата на следващото десетилетие.

„Напълно възможно е. Средният годишен доход на китайците е около 1000 долара на човек. Дори и при това положение те са купили 7 млн. автомобила. Представете си какво би станало, ако взимаха 2-3 хил. долара“, аргументира се Дюн.

Китайският автомобилен бум е резултат от сериозния растеж на икономиката, който се изчислява на над 10%.

Всичко това води до сериозни промени в живота на китайците – в много от градовете се строят огромни пътища, a правителството не щади средства за изграждане на мрежа от високоскоростни магистрали.

Налице обаче е и сериозен негативен ефект – въздухът в много от градовете е силно замърсен, а задръстванията в Пекин и Шанхай се превръщат във все по-тревожен за властите проблем.

Ръстът на продажбите в Китай се отразява животворно на американските автомобилни компании, които са изправени пред свиващ се пазар у дома. Китайските им джойнт-венчъри обаче едва смогват да се справят с търсенето.

„Дженерал мотърс“ обяви, че ръстът на продажбите й в Китай е 32% – общо през миналата година са реализирани 876 747 автомобила.

От „Форд Мотор Ко.“ обявиха, че продажбите на всички марки на компанията, сред които „Форд“, „Линкълн“, „Ягуар“, „Ланд Роувър“, „Волво“, са се повишили с цели 87% до 166 722 бройки.

Подобна е статистиката и при европейските и японските производители.

Сред местните компании най-добре се представя „Шанхай Дженерал Мотърс“, която е съвместно с предприятие с GM. Продажбите й за миналата година възлизат на 365 400 автомобила.

Най-големият китайски производител „Чери Аутомобил“ пък е реализирал 271 400 нови коли.

Най-продаваният модел обаче е „Фолксваген Джета“, произвеждан от немско-китайското дружество „FAW-Фолксваген“.

За миналата година експортът на китайски автомобили възлиза на около 325 хил. броя, като почти 80% от тях са евтини автобуси и камиони, продавани на непретенциозните пазари в Азия, Африка и Латинска Америка.

Китайските компании опитват да пробият и в САЩ, но експертите смятат, че там ще имат доста големи трудности заради строгите критерии за безопасност и екологичност, на които те не успяват да отговорят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *