Китайският интернет концерн Alibaba се оценява на 133 млрд. долара

Китайският интернет концерн Alibaba се оценява на 133 млрд. долара, става ясно от подадените към регулаторните органи в САЩ документи. Това е повече от оценката за 119 млрд. долара, оповестена през юни, пише Financial Times.

Компанията, за която се очаква, че ще набере около 20 млрд. долара в Ню Йорк по време на най-голямото в историята първично публично предлагане (IPO), разкри данните за новата си стойност, след като допълни документацията за планираното си листване.

Освен това компанията предостави повече информация на регулаторните органи и потенциалните инвеститори за едно от най-спорните си корпоративни решения – да отдели през 2011 г. своето подразделение за обработка на плащания Alipay в отделна единица, контролирана от собственика.

Новите регулации за компанията за разплащателни услуги, наложени от Китайската централна банка, принудиха мениджмънта на Alibaba да преструктурира Alipay като дружество, управлявано само от китайски граждани. Тогава решението разпали съмнения относно корпоративното управление на Alipay и ядоса най-големия акционер в Alibaba Yahoo.

Американската интернет търсачка обвини собственика на Alibaba Джак Ма, че не е уведомил другите акционери, че ще поеме контрола над Alipay в свои ръце. Спорът отчасти бе разрешен след обещанието, че Alibaba ще получава лицензионни възнаграждения и приходи от Alipay.

Бордът на директорите ще бъде съставен не от 9, а от 11 души. Поради необичайната си корпоративна структура партньорството на Alibaba – групата от изпълнителни директори и външни членове, ще запази контрола и ще има правото да определя мнозинството в борда. Партньорството ще назначи двамата нови членове.

Това е второто допълнение на проспекта на Alibaba, поискано от Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).Търговията с акциите на китайската компания може да започне най-рано през август, въпреки че някои лица, запознати със случващото се, споделят, че изпълнението на плана може да се забави.

Инвеститорското вълнение около листването на Alibaba е голямо,тъй като китайският интернет пазар расте неимоверно. Редица потребители за пръвпътвлизат в мрежата благодарение на евтините смартфони, а подобренията на инфраструктурата позволяват на търговците да подобрят качеството на услугата.

Въпреки това някои инвеститори и анализатори наблюдават отблизо стандартите за корпоративно управление на компанията, тъй като независимите директори ще имат малцинство в Борда на директорите на Alibaba.

През миналата седмица Alibabaпредостави повече информация за това как Alipay може да увеличи своя капитал в Китай, за да финансира разширяването на дейността си. Компанията-майка на Alipay – Small and Micro Financial Services – ще набере капитал, като Джак Ма и неговите съдружници ще запазят мажоритарното си участие след това.

Освен това Alibaba предостави по-подробни обяснения за вида на сложната й структура, включваща 202 подразделения, включително и няколко от т.нар. variable interest entity structures (или VIE) – предприятия, в които инвеститорът притежава контролния пакет акции, но не заради броя на гласовете, осигуряващи му мнозинство в управителното тяло.

Подобна структура е популярен начин за китайските интернет компании да създадат бизнес по начин, по който могат да се лиснат в чужбина. Видът на структурата поражда много дискусии, тъй като чуждестранните инвеститори не притежават директно акции на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *