Китайски гигант планира съвместно предприятие с „Клас олио“ за милиони долари

Инвестиции за 150 млн. долара в Добричко планира китайският холдинг BBCA. Това обяви пред журналисти главният мениджър на компанията Хауей Хи, цитиран от Дарик. Той е в страната ни по покана на българската фирма „Клас олио“, чиято производствена база се намира в добричкото село Карапелит.

Китайската компания има намерение да сключи договор с българската фирма за износ на олио. На следващ етап се планира изграждане на съвместни предприятия за преработка на слънчоглед, царевица и други земеделски продукти, обяви изп. директор на „Клас олио“ Ерхан Фикрет. Той отбеляза, че една инвестиция от около 150 млн. долара предполага осигуряването на стотици работни места.

BBCA е международна компания, която инвестира навсякъде в света – Бразилия, Тайланд, а сега имаме намерение и в България, посочи китайският бизнесмен. „За първи път съм в България, но няма да е за последен. Това е много хубаво място, хората са много мили и със сигурност в бъдеще ще инвестираме тук“, заяви Хауей Хи. Компанията планира да отвори офис в Добрич и да изкупува земеделски продукти, мляко на прах, пилешко и телешко месо.

Бизнес намеренията бяха обявени на среща при областния управител на Добрич Недко Марчев. Обсъдени са и възможностите за строителство на нови заводи и фабрики в региона и е потърсена подкрепата на държавата. Китайският гост е посочил, че BBCA Group China е огромен холдинг с годишен оборот над 6 млрд. долара, с производствени съоръжения и заводи на 3 континента.

В разговорите са се включили собственикът на „Клас олио“ ООД Мерт Йълмаз, зам.- министърът на земеделието и храните Явор Гечев, Костадин Джатев – зам.-изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, зам.-кметът на община Добричка Илдъз Юсун и кметът на Тервел Живко Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *