Китайци ще инвестират в „Узунджово”

Мултимилионна инвестиция подготвя огромна китайска фирма за бившето военно летище „Узунджово” край Хасково, научи „Монитор”. „В момента експерти на една от най-реномираните южнокорейски консултантски фирми оглежда терена на бившата авиобаза, чийто терен е близо 2000 декара”, потвърди кметът на Хасково Добри Беливанов.

 

„Корейците консултират една от най-мощните китайски фирми. Не мога да бъда конкретен, тъй като сме на много ранен етап, но мащабът е огромен. Мога да кажа, че китайската фирма има осъществени досега инвестиции за трилиони щатски долари. Персоналът й е огромен. Имат над 160 хил. инженери, а работници надхварлят 1 млн. души. Това са мащабите на Китай, които за нас са непонятни”, открехна леко завесата за читателите на „Монитор” кметът на Хасково, информира monitor.bg.

Имало голяма вероятност китайците да построят своя индустриална база в едната част от бившите казарми край Узунджово.

Други големи инвеститори пък са готови да изградят карго терминал, като запазят една от пистите на легендарната авиобаза от времето на Студената война.

Двата парцела на бившето военно летище са с обща площ от 1960 декара. Преди по-малко от месец бяха прехвърлени безвъзмездно на община Хасково от военното министерство.

„Много сериозни фирми, с моного сериозни намерения. Но наистина е рано за подробности”, потвърди за китайския интерес и корейската експертиза хасковския депутат от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия в НС Делян Добрев.

Ако тези две инвестиции се реализират, около границата на общините Хасково и Димитровград може да се обособи една от най-мощните икономически зони на България.

На 2-3 км от бившето военно летище, от другата страна на пърклосния път Хасково – Димитровград, са започнати строежите на други два големи инвеститора.

 Японският гигант в областта на кабелните инсталации за автомобилната промишленост „Ядзаки” строи там третия си завод в България. Той се очаква да заработи до три години и да осигури над 3000 работни места.

Австрийската „Щрабаг” (Strabag ), пък ca е в напреднал етап да построи своя база точно срещу японския завод. „Щрабаг” (Strabag ) се считат за фирма от топ десет на строителните компании в Европа. В същия район турската „Са-Ба” планира до 2 години да отвори фабрика за автомобилни фарове, стопове и мигачи.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.

 

 

 

financebg.com/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *