Китайци ще купят тази година 1000 тона злато

Според прогнози Китай ще измести през тази година Индия като най-голям потребител на злато и пазарът на скъпоценния метал в Поднебесната империя може да прескочи 1000 тона. Това предвижда Албърт Чен, директор в Световния съвет по златото /WGC/, съобщи BGNES.

Годишно в света се търгуват около 4 400 тона злато – 2 800 се добиват от мини, останалите 1 600 тона са вече добит скъпоценен метал, който сменя собствениците си. Чен допълва, че за скока на китайския пазар на златото допринасят агресивно развиващата се икономика на страната и ненамесата на държавата в регулирането на тези сделки. В Китай в момента има около 100 000 бижутерски магазини, предлагащи злато, а 20 банки продават златни кюлчета или търгуват с ценни книжа, обвързани с курса на златото.

На практика Индия и Китай в момента въртят около 60% от световния пазар на злато. В Индия частно притежание са около 20 000 тона злато.

На конференция в Лондон Маркъс Гръб, директор за по инвестициите в WGC допусна, че търсенето в Индия и Китай ще продължи да оказва позитивно влияние върху растежа на цените на златото: Имаме 2.5 млрд. души, които ще забогатяват. Населението расте, съответно и покупките на злато ще се увеличават.

Базираният в Лондон WGC е основната организация за развитие на този пазар и в него членуват всички големи компании, занимаващи се с добив на злато. Цените на златото скочиха по време на европейската дългова криза, защото на скъпоценния метал се гледаше като на гарантирано вложение в трудни времена. От началото на годината обаче цените тръгнаха надолу и спаднаха с 20% до около 989 евро за унция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *