Китай въвежда новаторска програма за кредитиране

Китайската централна банка планира да стартира новаторска програма за кредитиране, предприета от други развити страни, посочиха пред The Wall Street Journal (WSJ) запознати с въпроса.

Според плана, който би могъл да бъде въведен през следващите няколко месеца, Китайската централна банка ще позволи на местните банки да разменят правителствени облигации за заеми като средство за засилване на ликвидността и стимулиране на кредитирането. Стратегията, наречена Заложени допълнителни кредити, е подобна на операциите по дългосрочно рефинансиране, използвани от Европейската централна банка.

Още през миналата седмица се появиха спекулации, че Китайската централна банка обмисля подобен план. Още тогава WSJ потърси служители на банката за коментар, който бе отказан.

Приемането на стратегията ще отбележи голяма промяна в политиката на Китайската централна банка, която по традиция се разчита на лихвените проценти и задължителните резерви на банките, за да регулира паричното предлагане. Сега обаче забавянето на китайската икономика, което доведе до рязко увеличаване на размера на капитала, принуди регулаторът да предприеме нов подход за засилване на банковото кредитиране.

Новата програма е част и от битката на Пекин за решаване на дълговите проблеми на местните власти в страната. Последните официални данни сочат, че кредитирането на кметства и градове в Китай е скочило с почти 50% от юни 2013 г. насам до около 16 трлн. юана (2,6 трлн. долара). Тенденцията е отговорна за натрупването на една четвърт от цялостния вътрешен дълг на Китай от 2008 г. насам, поради което Международният валутен фонд предупреди, че нивото на дълга на страната расте по-бързо от това в Япония, Южна Корея и САЩ.

За да се даде тласък на идеята, през последните седмици служители от различни нива на управление и китайските банки лобираха пред централната банка да разшири своите традиционни методи, за да повиши ликвидността.

За да помогне на местните власти да облекчат техните дългови тежести, китайското финансово министерство пък наскоро заяви, че ще позволи на силно задлъжнелите регионални правителства да продават нови облигации с изрични държавни гаранции, които да заменят съществуващите дългове – най-вече банкови заеми. Целта е да се намалят разходите за финансиране и да се спечели повече време за изплащане на дълговете.

В изявление във вторник Министерството на финансите призова местните власти да се „ускори емитирането на дълг“ и „спешно да се завърши работата по издаване на облигации“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *