Китай започва ключова програма за налагане на валутата си

Китай стартира пилотна програма, която има за цел да позволи на компаниите от страната да извършват разплащания при вноса и износа в юани. Това е поредната стъпка в процеса на интернационализиране и налагане на китайската валута, смятат анализатори.
Днес стана ясно, че шест китайски компании са подписали договори с партньорите си от Хонконг и Индонезия за уреждане на разплащанията в китайски юани. Това е направено с цел съкращаване на разходите и избягване на валутния риск, пише CNBC.
„Уреждането на плащанията в юани ще донесе улеснения и на китайските, и на чуждите фирми, които извършват внос и износ в страната“, смята шефът на Shanghai Silk Group, която е една от компаниите, попадащи в пилотния проект.
Първите банки, които получиха разрешение за извършване на транзакции в юани, са Bank of China и Bank of Communications. Тяхната цел е да разширят присъствието на Китай в глобалната икономика и разпространението на валутата на страната в търговията.
Също днес бе обявена и дългоочакваната схема за сетълмент в юани в Хонконг, което ще засили ролята на страната като офшорен център и ще послужи като тест за бъдеща либерализация на валутата.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *