Китай започна да разкрива валутните си резерви

Китай за първи път е представил на международния валутен фонд (МВФ) информация за официалните си валутни резерви, предаде ТАСС, цитиран от БТА.Китай участва в обзора КОФЕР (COFER – Composition of official foreign exchange reserves), потвърди говорителят на Фонда Джери Райс.

КОФЕР е база данни на МВФ за състава на официалните валутни резерви на 146 страни членки на организацията. Във Фонда членуват общо 188 държави, но участието в този механизъм е доброволно, като предоставените данни са строго поверителни.

Китай за първи път предоставя на МВФ определено непълна информация за активите си. Тя обаче дава добра представа за резервите на Пекин като цяло, посочва Райс. Според служители на Фонда Китай планира през идните две-три години да премине към пълна отчетност.

В края на текущата година МВФ ще приключи поредния преглед на кошницата резервни валути, на чиято основа Фондът образува собствената си валута – т. нар. специални права на тираж (СПТ).

В момента тази кошница обхваща щатския долар, еврото, британската лира и йената. Китай, който има втората по големина икономика в света, иска да включи в кошницата и юана, въпреки че преди това трябва да изпълни още редица условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *