Китай изпревари САЩ като най-големият пазар на хранителни стоки в света

Британската компания IGD, която събира и анализира данни за хранителновкусовата индустрия и търговията с храни, е направила проучване, което показва, че през 2011 година пазарът на хранителни стоки в Китай е възлизал на $ 972 млрд., докато този в САЩ е възлизал на $ 839 млрд. Това означава, че американците губят лидерската си позиция, която държаха до момента.
От IGD проектират и сценарий, по който ще се развият събитията до 2015 година. Според модела след 3 години страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Китай, Индия и Южна Африка, ще са топ-пазарите за хранителни стоки в света. Дори и сред тях обаче Китай е феномен, коментира пред BBC Джоан Дени- Финч, изпълнителен директор на IGD. Според нея между 2006 и 2015 година Китай ще е утроил консумацията на хранителни стоки, а като пазар ще порасне до 1.5 трлн. долара. За сравнение, САЩ през 2015 година ще са пазар за 1 трлн. долар
Причините, поради които Китай се развива толкова бързо, се коренят в бързото нарастване на икономиката, рязкото увеличение в броя на населението и не на последно място инфлацията при хранителните стоки.
Според Финч заради тази тенденция основните производители на храни, както и големите търговски вериги ще се ориентират към Китай в експанзионистичната си политика, като на прицел няма да са само големите градове, но и по-малките градове и провинции. Настъпването на пазарите в БРИКС ще бъдат възможност за компаниите от хранителновкусовата промишленост да отчетат растеж. Според IDG много от британските компании в сектора вече гледат натам и правят нужното, за да установят позиции на тези пазари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *