Китай изпревари САЩ по инвестиции в зелена енергия

Китай успя да спечели първото място в поредната област от икономиката, този път като изпревари САЩ, превръщайки се в най-големия инвеститор в зелена енергия на света. Азиатската страна, която е третата по големина икономика, е похарчила близо два пъти повече средства през 2009 г. за проекти за производство на чиста енергия в сравнение със САЩ, предаде AP.
През миналата година Китай е инвестирал или финансирал проекти за производството на чиста енергия от възобновяеми или традиционни ресурси на обща стойност 34,6 млрд. долара. Това е повече от 20% от 162-та млрд. долара, които са били вложени в такива енергийни проекти по целия свят, съгласно последния доклад на организацията с идеална цел Pew Charitable Trusts.
САЩ се нарежда на второ място в миналогодишното проучване с разходи от 18,6 млрд. долара. Страната освен това е на път да изгуби от Китай и преднината си по отношение на мощността на инсталираните съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници.
Чрез мащабните инвестиции в енергийни проекти правителството на Китай цели да гарантира, че бързо растящата китайска икономика ще разполага с нужните й енергийни мощности и ресурси. За тази цел китайските енергийни компании сключиха редица споразумения с големи добивни компании по целия свят, за да осигурят доставките на енергийни суровини в бъдеще.
Природният газ, който е по-чист от въглищата, е източник на около три четвърти от електроенергията, която се използва от Китай. Правителството обаче отделя все повече внимание на възобновяемите източници на енергия, защото по този начин страната ще намали щетите върху околната среда от една страна и зависимостта си от вноса на суровини от друга.
През 2009 г. САЩ е на първо място в света по капацитет на мощностите за производство на енергия от възобновяеми източници, като той възлиза на 52,2 гигавата. Разликата между САЩ и Китай обаче бързо се топи, като Китай успява да удвои капацитета си за производство на енергия от вятъра през миналата година и по този начин общият капацитет скача до 49,7 гигавата.
Германия остава на трето място с 30,9 гигавата, се казва в още в доклада на Pew Charitable Trusts.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *