Китай изпревари Япония и е купувач №1 на роботи в света

Китай, известен до неотдавна с прозвището „работилницата на света”, заради колосалните размери на ръчния си труд, се превърна в най-големият световен купувач на индустриални роботи, предвид това, че нарастващите разходи за труд и конкуренцията на другите развиващи се пазари накараха производителите да се обърнат към технологиите.

Страната е купила един на всеки пет роботи, продадени по света през 2013, като изпреварва „влюбената в техниката” Япония за първи път, в опит да повиши продуктивността си.

Китай е купил през миналата година 36 560 индустриални робота, ръст от близо 60% спрямо 2012, според нови данни на Международната федерация по роботика, индустриална организация, базирана в Германия. През 2013 Япония е купила 26 015 робота, а САЩ е трети с 23 679.

„Китай е най-бързорастящият пазар за роботи. До няколко години, Китай ще изпреварва значително класираните на второто и третото място”, казва Пер Вегор Нерсет, директор на роботопроизводството в ABB.

Между 2008 и 2013 покупките на роботи от Китай нарастваха със среден годишен темп от 36%, по данни на федерацията. Допълнителният потенциал за растеж е огромен: през 2012, например, Китай имаше по 23 робота на 10 000 души, работещи в производствената индустрия, при съотношение от 396 на всеки 10 000 в Южна Корея.

Повишеното търсене на роботи в Китай се движи основно от големите мултинационални производители, особено тези от автомобилния сектор. Китайската автоиндустрия, която е най-голямата в света, има дял от 60% от търсенето на роботи в Китай, по данни на консултантската компания Solidiance.

“Много китайски компании все още са склонни да гледат как някой си чупи гърба, пренасяйки тежки кашони, отколкото да си купят скъп робот за пренос”, казва Пилар Дитер, която ръководи азиатско-тихоокеанските операции на Solidiance.

Но напредъкът при сензорите, хидравликата и мобилността и изкуствения интелект, правят роботите по-гъвкави, по-прецизни и автономни, което им позволява да се използват за ред приложения.

Артуро Барончели, президент на Международната федерация по роботика коментира, че капацитетът на роботите за навлизане на нови сегменти, извън автомобилния и полупроводниците, в крайна сметка ще е в основата на растежа в Китай.

Глобални компании в сектора, като швейцарската ABB, японската Fanuc и германската Kuka, наливат ресурси в Китай, за да се възползват от скоростното автоматизиране. През 2011 Foxconn, компанията, която асемблира устройствата на Apple, се закани до три години да изгради „армия от 1 милион робота”, която да замени работниците, които работят повтарящи се операции на поточните й линии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *