Китай инвестира над $30 млрд. в чип индустрията си

Правителството на Китай планира да привлече над 31 милиарда долара във втори рунд на инвестиции в родното производство на чипове. Средствата ще бъдат използвани за ускоряване на ръста на китайската полупроводникова индустрия, предаде Блумбърг.

Фондът CICIIF (China Integrated Circuit Industry Investment Fund) вече води преговори с правителствени организации и корпорации за привличане на най-малко 150 млрд. юана за развитие на производството на чипове. Очаква се дори сумата да набъбне на 200 млрд. юана (31,5 млрд. долара). Усвояването на капиталите ще започне през втората половина на 2018 г.

Инвестициите ще бъдат насочени в различни сектори на китайската полупроводникова индустрия – от разработката на процесорни архитектури до производството и тестването на чипове. Предимство при разпределението на средствата ще имат водещите производители на телекомуникационно оборудване като Huawei и ZTE, както и холдингът Tsinghua Unigroup.

По-рано, в първия рунд на финансиране над 20 китайски компании, вкл. ZTE и производителят на чипове по поръчка SMIC, получиха около 140 млрд. юана за развитие. Новината за втория рунд на финансиране оскъпи акциите на някои от полупроводниковите компании – Jiangsu Changjiang Electronics Technology Co. поскъпна с 6,2%, а China Wafer Level CSP – с 5%.

Китай се опитва да намали зависимостта си от вноса на полупроводникови продукти, за които харчи по 200 млрд. юана годишно. Според властите, тази зависимост застрашава националната сигурност на страната и затруднява развитието на преуспяващия технологичен сектор, информира technews.bg.

В следващите 10 години правителството на Китай планира да похарчи около 150 млрд. долара, за да изведе страната на водещи позиции в разработката и производството на чипове.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *