Китай инвестира 50 млрд. долара в бразилската инфраструктура

Китай планира да инвестира 50 млрд. долара в инфраструктурни проекти в Бразилия, съобщава BBC.

Сделката трябва да бъде подписана от банки на двете държави по време на визитата на китайския министър-председател Ли Къцян в южноамериканската страна през следващата седмица.

Парите ще бъдат вложени в железопътна линия, която ще свързва атлантическите брегове на Бразилия с бреговете на Перу на Тихия океан, което ще свие разходите за износ към Китай.

Ще бъде финансирано и съвместно дружество за производство на стомана. Бразилия в момента изнася по-голямата част от желязната си руда към Китай.

Заместник-държавният секретар на Бразилия със специален ресор Азия и Океания Хосе Гарсия Лима заяви: „Ще трябва да изчакаме края на посещението, за да добавим още проекти“.

Освен в железопътния проект се очаква финансовите средства да бъдат вложени в автомобилни части, енергетика, пристанища, хидроелектрически централи и железопътни линии.

Бразилската икономика, до скоро една от най-бързо развиващите се в света, запада през последните пет години. Наскоро обществото бе разтърсено и от корупционния скандал с държавния петролен гигант Petrobras, който обхвана много високопоставени фигури.

Освен Бразилия министър-председателят на Китай ще посети още Колумбия, Перу и Чили.

През януари китайският президент Си Дзинпин обеща 250 млрд. инвестиции в Латинска Америка през следващите 10 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *