Китай иска да строи пътища и пристанища у нас

Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура в България – пътна, железопътна и пристанищни комплекси, както и да инвестира във високотехнологични производства. Това заяви премиерът Пламен Орешарски след срещата си с министър-председателят Ли Къцян, която се проведе в Далиен, на брега на Жълто море. Китайският правителствен ръководител е посъветвал България да немри своя модел за развитие.

На срещата е било обсъдено партньорството между България и Китай в двустранен план, в рамките на взаимоотношенията ЕС-Китай и в частност на инициативата на Пекин за по-тясно сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа. Пламен Орешарски е отбелязал по-високите темпове на сътрудничество между двете страни, като според него това не е задоволително. Стремежът е сътрудничеството да се засили и като стокообмен, и като китайски инвестиции. Това е било изразено и от двете страни. Интерес от китайска страна е проявен към инвестициите в някои сфери. Ли Къцян е изразил надежда да има равнопоставеност за китайските фирми.

Отново на дневен ред е била поставена и темата за пряка самолетна линия между Китай и България. В края на този месец у нас идва китайска делегация, която ще договаря по-конкретно какви са възможностите да се инвестира в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *