Китай и Русия създават зона за свободна търговия на плодове и зеленчуци

Китайски компании имат намерение да създадат на границата с Русия трансгранична зона за търговия с плодове и зеленчуци.

„В областта Донин се открива зона за специален митнически контрол от компанията Baozhun. Тя ще организира прекия износ на плодове и зеленчуци за Русия“, заяви в понеделник председателят на Асоциацията по приложна икономика на провинция Хъйлундзян Джан Чунцзяо.

Новият проект ще бъде логистичен център за търговия с плодове и зеленчуци. По предварителни изчисления инвестицията ще надхвърли 60 млн. юана (9,7 млн. долара), съобщава ИТАР-ТАСС.

В близкото бъдеще планове за създаване на такава платформа за трансграничната търговия има и друга китайска компания – DiliGroup Holdings.

Стъпката е пореден опит на Русия да неутрализира в зародиш евентуалния дефицит на стоки. По-рано през миналата седмица се появи и информация забързото и цялостно отваряне на руския пазар за бразилски земеделски продукти.

През миналата седмица руското правителство реши да наложи ембарго върху доставките на хранителни продукти от страните, които наложиха санкции срещу Москва. От Кремъл изтъкнаха, че мярката е принудителен отговор на Западните санкции.

Както е известно, забраната за внос включва говеждо, свинско и птиче месо, млечни продукти, както и плодове и зеленчуци от Австралия, Канада, САЩ, Норвегия и Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *