Китай и САЩ водят „война на нерви“, Пекин работи за изместване на долара

Политиците в Азия са разделени в оценките си за „войната на нерви“, която Китай води със САЩ относно статуса на американския долар като световна резервна валута. Този въпрос се разглежда с по-голямо внимание в региона, отколкото решението за изкупуване на правителствени облигации от страна на Федералния резерв, което води до обезценка на доларовите активи на азиатските правителства, пише Ройтерс.
По-рано този месец Фед взе решение да изкупи дългосрочни американски правителствени облигации за над 1 трлн. долара с цел понижаване на лихвените проценти на кредитните пазари. Това доведе след себе си обезценка на долара, макар официалните изявления на властите в азиатските държави да сочеха, че с оглед състоянието на кредитирането подобен ход не е изненадващ.
Далеч по-изненадващ беше необичайно агресивният призив на Китай за замяна на американския долар като основна резервна валута на водещите централни банки. Преобладаващото мнение на специалистите от Япония, Индия и Южна Корея, които заедно притежават резерви за 1,5 трлн. долара, е скептицизъм относно скорошна радикална промяна на глобалната монетарна система. Като основна причина за това се сочат трудностите за превалутиране на резервите заради големия им размер.
За разлика от тези страни, Малайзия и Индонезия, които заедно притежават доларови резерви за едва около 145 млрд. долара, са готови на подобна стъпка и дори се обявиха в подкрепа за смяна на резервната валута.
Китай, които имат най-голямото количество резерви в света – около 2 трлн. долара, прави опити да демонстрира увереност в използването на икономическата си мощ за защита на собствените си интереси. Мнението на официалните представители на властите от азиатския регион е, че Пекин води психологическа война с цел да провери какви биха били бъдещите ходове на САЩ.
“Китай навлиза във война на нерви със САЩ в опитите си да види какви ще са следващите ходове на новата американска администрация и последните коментари бяха направени в този контекст“, смята официален представител на японското правителство, чието име не се назовава от Ройтерс.
Въпреки това не се очакват драстични маневри от страна на Китай, тъй като се смята, че по-голямата част от резервите й са инвестирани именно в американски правителствени облигации. Това е и причината за опитите за въздействие върху САЩ за запазване на финансовото здраве на бюджета, за да може доларовите активи да запазят стойността си.
Към момента валутните резерви на Япония възлизат на 1 трлн. долара, което нарежда страната на второ място по резерви в света. По официални данни около 2/3 от тях са инвестирани в американски държавни облигации, като от Токио ясно заявиха, че ще продължат да инвестират повечето си резерви по подобен начин.
На обратния полюс обаче застава Южна Корея, която разполага с валутни резерви в размер на 201 млрд. долара. Макар повечето от тях да са инвестирани в правителствен дълг на САЩ и в страната да не очакват рязка смяна на господството на щатския долар, анонимен представител на финансовото министерство на страната изразява подкрепа за предприетия от Китай ход.
„От много време се водят разговори заради продължаващата слабост на американския долар и дойде време някой да се надигне и да повдигне въпроса. Китай направи точно това“, смята специалистът, цитиран от информационната агенция.
Преобладаващият скептицизъм сред страните от Азия за смяната на световната резервна валута едва ли ще доведе до скорошна промяна на статуквото. Китай ще повдигне въпроса за това на предстоящата в четвъртък среща на Г-20, но едва ли ще бъде обърнато голямо внимание на въпроса.
Въпреки това през последните дни бе подписано ключово споразумение между Индонезия и Китай за суапова сделка за 14,6 млрд. долара, която позволява търговия между двете страни в юани, без да е необходимо преминаването през превалутиране в долари.

Днес стана ясно, че Китай е постигнал подобно споразумение и с Аржентина, като суаповата сделка е за 10 млрд. долара. Благодарение на него аржентински и китайски компании ще могат да търгуват помежду си по-лесно, без да е необходимо да се преминава през американския долар.
Това всъщност е поредното такова споразумение на Пекин, след като преди няколко месеца с Русия беше договорено да се търгува директно в рубли и юани, а не както е било по-рано – единствено в долари. Това само загатва за амбициите на китайските власти за разместване на позициите на валутните пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *