Китай и САЩ спорят за номер 1

Освен спорът коя е най-силната икономика в света, Китай и САЩ са съперници и по въпроса за най-голямата финансова институция. Според последната класация на консултантската компания SNL, най-мощната банка в света е в Китай. Следват Великобритания, Франция и Япония, а чак на 6-то място е класирана първата американска банка. Компанията обаче уточнява, че US банките не са на челни позиции единствено заради различния начин на осчетоводяване на активите. Затова класирането е само условно, а спорът чия банка е по-голяма остава.

Ето кои са най-богатите и влиятелни банки в света, според притежаваните от тях активи.

1. Китайска индустриална и търговска банка

* Активи – 3,062 трилиона долара. Една от четирите големи държавни китайски банки. Създадена на 1 януари 1984 г. Има над 18 000 клона, 106 извън страната. Публично дружество от 2006 г., когато акциите й са пуснати едновременно на борсите в Шанхай и Хонконг. Това е най-мащабното първично публично предлагане в света по онова време.

2. HSBC, Великобритания

* Активи – 2,723 трилиона долара. Базирана в Лондон мултинационална финансова институция. Сегашният холдинг HSBC е създаден през 1991 г. от базираната в Хонконг „Хонконгска и шанхайска банкова корпорация“ (Hongkong and Shanghai Banking Corporation – HSBC). Около половината от активите на корпорацията са в Европа, Близкия изток и Африка и по една четвърт в Източна Азия и Америка. Има 7200 офиса в 85 страни и около 89 милиона клиенти.

3. Креди Агрикол, Франция

* Активи – 2,615 трилиона долара. Най-голямата компания за банкиране на дребно във Франция и втората в Европа, по данни на сп. The Banker. По-голямата част от компанията е притежание на 39 регионални кооперативни френски банки. Има над 51 милиона клиенти в 60 страни.

4. БНП Париба, Франция

* Активи – 2,512 милиарда долара. Създадена през 2000 г. след сливането на две френски банки – „Банк насионал дьо Пари“ и „Париба“. Банката се измъква от финансовата криза от 2008-2009 година почти невредима благодарение на подразделението си за корпоративно и инвестиционно банкиране.

5. Mitsubishi UFJ Financial Group, Япония

* Активи: 2,468 трилиона долара. Най-голямата финансова група в Япония. Съществува от 2005 г. след сливането на две японски банки – Bank of Tokyo-Mitsubishi и UFJ. Част от „Мицубиши груп“ – мултинационалната корпорация, която обединява десетки компании с различна дейност, произвеждащи под марката „Мицубиши“.

6. JP Morgan Chase

* Активи: 2,463 трилиона долара. Най-голямата банка в САЩ. JPMorgan Chase щеше да е лидер в класацията за най-голямата банка в света, ако отчиташе активите си по системата, използвана в Европа – IFRS. В САЩ обаче банките се отчитат по друг стандарт – GAAP. Разликата е в начина на отчитане на дериватните инструменти. По IFRS се декларира тяхната брутна стойност, а по GAAP – нетната. Така активите на американските банки винаги излизат малко по-малки. SNL отчита, че ако JPMorgan Chase се отчиташе по европейската система, активите й щяха да набъбнат до 3,677 трилиона долара и да заеме първото място в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *