Китай и Тайван увеличават икономическите си връзки

Представители на Китай и Тайван обсъждат търговско споразумение между двете страни и се очаква да подпишат договор за увеличаване на икономическото си сътрудничество, съобщи АР.
Разговорите са част от усилията на президента на Тайван Ма Инцзю да развие по-близки отношения с континента след обтягането на отношенията по време на управлението на предишния президент, който искаше независимост от Китай. Двете държави, разделени при гражданска война през 1949, нямат дипломатически връзки.
Президентът Ма иска да бъде постигнато споразумение, което да облекчи директната търговия – стъпка, необходима на Тайван, за да запази конкурентоспособността си. Такова споразумение ще позволи свободния поток на много стоки, услуги и капитали.
Инвестициите и непряката търговия между двете страни процъфтяваха, след като през 90-те години на миналия век Тайван облекчи забраната за контакти с Китай. Тайванските компании са инвестирали над 100 млрд. долара в Китай.
Все още обаче Тайван налага ограничения върху директните пътувания и морски връзки, тъй като се опасява Китай да не наложи доминацията си на острова. Пекин от своя страна настоява, че Тайван е част от територията на Китай и неведнъж е заплашвал с инвазия.
Споразуменията, които трябва да бъдат подписани този уикенд, ще увеличат честотата на директните полети между двете страни, ще разрешат китайските инвестиции в Тайван, ще позволят сътрудничество при криминални разследвания и ще дадат възможност на банките да отварят клонове в чуждата страна.
Това ще бъде третият кръг на преговори на високо равнище между Китай и Тайван, откакто Ма зае президентския пост през май миналата година. На предишните разговори беше постигнато споразумение за пускане на ежедневни чартърни полети и на директни морски и пощенски услуги, както и за увеличаване на броя на китайските туристи, посещаващи Тайван.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *