Китай налива $ 20 млрд. в инфраструктура в Латинска Америка и Карибския басейн

Китай предложи на страни от Латинска Америка финансирането на инфраструктурни проекти и излезе с инициатива за създаването на постоянен форум за диалог между Пекин и Латинска Америка и Карибския басейн.

Това съобщи президентът на Бразилия Дилма Русеф, коментирайки резултатите от срещата в четвъртък та китайския президент Си Цзинпин с лидерите на Общността на държавите от Латинска Америка и Карибския басейн (CELAC). Това обединение включва 33 страни от региона и представлява почти цялото западното полукълбо, с изключение на САЩ и Канада.

Китайският ръководител излезе с инициатива за учредяване на два инвестиционни фонда с общ капитал в размер на 20 милиарда долара. Тези средства трябва да бъдат насочени към развитието на инфраструктурата на страните от Латинска Америка и други социално-икономически проекти. Освен това „Банк ъф Чайна“ ще открие за членовете на CELAC облекчени кредитни линии в размер до 10 милиарда долара.

За сериозността на плановете на Пекин в региона свидетелства също инициативата на китайския лидер за създаване на постоянен форум за диалог със страните от Латинска Америка и Карибския басейн. За първи път такъв форум трябва да се състои през януари 2015 г. в Пекин

Както отбелязват бразилските медии, в момента стокооборотът на Китай с държавите от Латинска Америка превишава 260 милиарда долара. Една пета от всички китайски инвестиции в чужбина се пада на страните от CELAC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *