Китай обеща подкрепа на еврото и европейските облигации

Премиерът на Китай Уън Дзябао обяви, че страната му ще продължи да подкрепя еврото и европейските правителствени облигации. Това се случи по време на визитата му в Гърция, съобщава ВВС.
„Ясно дадох да се разбере, че Китай подкрепя стабилното евро“, заяви Дзябао. Освен това той обеща, че Китай няма да намалява инвестициите си в европейски правителствени облигации, макар заради кризата цената на много от тях да се е понижила. Сред ангажиментите, които пое Дзябао, е Китай да участва на следващите аукциони за продажба на гръцки правителствени облигации.
Дзябао е на посещение в Европа, като се очаква по-късно тази седмица той да участва в срещи на високо равнище с представители на европейските институции. На тях ще бъдат поставени актуални въпроси, като например валутната политика на Китай и стойността на юана.
Именно по тези въпроси Китай получава сериозни критики от САЩ, като през последните седмици атаките от страна на американските власти към валутната политика на азиатската държава се засилиха.
Сред целите, които Дзябао ще преследва в Европа, е получаването на признание от страна на ЕС, че Китай е страна с пазарна икономика. Това би помогнало на страната да подобри позициите си в Световната търговска организация и да стане по-малко уязвима от антидъмпинговите мерки, налагани от организацията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *