Китай отваря фондовата си борса

Според Bloomberg, имена като HSBC, Coca Cola и NYSE Euronext вече са заявявали готовност да се листват на борсата в Шанхай. Това ще е най-голямата промяна за китайския фондов пазар от пет години насам и ще помогне на Шанхай да постигне целта си – до 2020 г. да се превърне в световен финансов център.
В Китай в момента има 85 млн. индивидуални инвеститори, но на тях им е забранено да купуват акции извън Китай: Пекин държи да контролира входящите и изходящите парични потоци в страната. Но е намерен по-лесен вариант за разнообразяване на инвестиционните опции – да се поканят чуждестранните компании да продават дяловете си в страната.
Борсовата търговия с международни компании ще започне колкото се може по-бързо, когато времето узрее – това са думите на вицепрезидента на фондовия пазар в Шанхай. Няма краен срок, но работата по технологичните и регулаторните изисквания вече е приключила. По думите на борсовите власти, китайците ще извлекат голяма изгода от подобен ход, а чуждите компании са изключително мотивирани.
Западната компания, която се листва в Китай, ще получи достъп до китайската валута. Така ще може да се финансира експанзията в най-многолюдната икономика в света, разсъждават коментаторите. В момента Китай позволява на чуждите компании да се търгуват само в Хонконг, върнатата през 1997 г. бивша британска колония.
Пекин вероятно се решава на този ход също и заради срива на инвеститорския интерес в Китай към акциите като цяло. Правителството няколкократно повиши лихвите, вдигна резервните изисквания за банките, ограничи спекулативните инвестиции в пазара на недвижими имоти. Всичко това засега пази страната от пазарни балони, но също така охлади първоначалния ентусиазъм на пазара.
По сведение на китайските власти, чужди компании от сферите на финансите, телекомуникациите, потребителските стоки и производството още от 2010 г. са заявили интереса си от листване на шанхайската борса. През юни Coca Cola заяви, че би желала листване в Шанхай. То несъмнено ще улесни плановете на компанията да нахлуе на китайския пазар, като за целта производителят на напитки е отделил 4 млрд. долара.
Що се касае до глобалната банка HSBC, тя също ще е една от първите, които биха стъпили в Шанхай. Основаната през 1865 г. с цел финансиране на търговията с чай, опиум и коприна Hongkong and Shanghai Banking Corp. засега присъства само в Хонконг.
Китайските борсови регулатори са подготвили следните изисквания за международна компания, която ще се листва в Шанхай. Бизнес операции в Китай, стабилни годишни печалби, добро корпоративно управление. Капиталиазция над 4.7 млрд. долара. „Предпочитаме компании с добро качество, стабилност и голям размер“. Засега няма потвърждение, че листваните и в Хонконг компании ще имат някакво предимство.
Миналия месец Пекин направи промяна на върха на Комисията за борсова регулация, назначавайки там председателя на Китайската строителна банка. Председателят на комисията за борсова регулация пък застава начело на Комисията за банкова регулация.
Индексът на акциите в континентален Китай, SCI /Shanghai Composite Index/ от началото на годината е паднал с 10%, след 14% понижение през 2010 г. Общата капитализация на борсите в Шанхай и Шенжен е 3.6 трилиона долара. Само САЩ с пазарна капитализация от 15.2 трлн. долара е по-голям фондов пазар.
Включвайки 85 млн. индивидуални инвеститори, както и многобройни взаимни фондове и институционални инвеститори, в Китай има общо 104 млн. инвеститори. Спадът на индексите не се дължи на това, че китайците нямат пари, обясняват експертите. Веднъж известни западни компании да се доберат до пазара, рекламният ефект ще е много силен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *