Китай открива 200 нови авиационни маршрута

Китай през 2016 година ще открие над 200 нови международни авиационни маршрута за развитието на проекта „Път на коприната“. „Ние ще открием над 200 международни маршрута през следващата година“, заяви ръководителят на китайската гражданска авиация Ли Цзясан, цитиран от в. „Чайна Дейли“ и Агенция „Фокус“.

„Основната причина е, че имаме намерение да засилим въздушните съобщения между страните, които участват в инициативата „Път на коприната“, а авиосъобщенията са жизнено важни за международните пътувания“, заяви Ли Цзясан.

Наскоро Китай подписа с пет страни от Централна и Източна Европа меморандум за популяризиране на инициативата „Един пояс, един път“ – новият „път на коприната“. Споразумението беше сключено след среща на китайския президент Си Цзинпин с лидерите на Полша, Сърбия, Чехия, България, Словакия и други централно- и източноевропейски страни, участващи в икономически и търговски форум в източния китайски град Сучжоу.

„Рамката на сътрудничеството между Китай и ЦИЕ, известна още като механизъм „16+1″, създаде нова платформа, покриваща широк и многоизмерен спектър от сфери на сътрудничество“, посочи Си Цзинпин. „Китай очаква страните от ЦИЕ да участват в развиването на инициативата „Един пояс, един път“, ще подкрепя интеграцията на Европа и ще подобрява всеобхватното китайско-европейско стратегическо партньорство“, каза президентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *