Китай очаква икономически растеж от около 7% за изминалата година

Китайската икономика се очаква да нарасне с около 7% през 2015 година, отговаряйки по този начин на правителствените цели, заяви във вторникЛи Пумин– говорител на Националната комисия за развитие и реформи (NDRC).

През третото тримесечие на миналата година БВП на Китай се повиши с 6,9%, отчитайки най-слабо темпо на растеж от глобалната финансова криза насам. Дори да се потвърдят правителствените прогнози за цялата 2015 година, това ще представлява най-слабо представяне на китайската икономика от четвърт век насам.

На пресконференция Ли също така отбеляза, че през миналата година са били разкрити около 13 милиона нови работни места – над правителствената прогноза за около 10 милиона. Той добави, че няма промяна в китайските дългосрочни икономически фундаменти, но в същото време допусна, че икономиката може да бъде изправена пред повече трудности през 2016 година.

Шефът на NDRC посочи, че през миналата година неговата комисия е одобрила 280 инвестиционни проекта за общо 2,52 трлн. юана (за близо 382,6 млрд. долара). Той също така каза, че през настоящата година правителството ще се фокусира върху производството на стомана и въглища, за да ограничи прекомерния производствен капацитет и ще предоставя субсидии на местните власти и на свързаните с тях фирми, за да помогне на хората, които са загубили работните си места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *