Китай пласира първата си емисия облигации в юани в Лондон

Китайската централна банка продаде в Лондон първата си емисия облигации, деноминирани в юани, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. В съобщение на финансовата институция се посочва, че са пласирани едногодишни ценни книжа на стойност 5 милиарда юана (786 милиона долара) при доходност 3,1%.

Емитирането на облигациите съвпада с посещението на китайския президент Си Дзинпин във Великобритания и на практика е жест за утвърждаване на ролята на Лондон като център за търговия с юани извън Азия.

Поръчките са надхвърлили предлагането шест пъти. Азиатски инвеститори са придобили 51% от облигациите. Останалите са поделени от европейски и американски купувачи.

„Пускането на облигациите е важен етап по пътя на интернационализацията на юана и прави китайската валута по-привлекателна за използване като резервна валута“, посочва Ли Цилин, експерт от частната китайска банка Minsheng.

Очаква се министерството на финансите на Китай да започне подготовка за емитиране на облигации с по-висок матуритет, отбелязва Financial Times.

Спенсър Лейк, директор на звеното за капиталово финансиране в HSBC – една от банките посредници в сделката – определи транзакцията като вододел в интернационализацията на юана. Той подчертава, че това е първото емитиране на китайски държавни облигации в каквато и да е валута извън Китай. „Този стратегически ход показва ясната решителност от страна на китайските власти за разширят офшорния пазар на облигации“, допълва Лейк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *