Китай показва допълнителни признаци на стабилизация

Резервите в чуждестранна валута са почти непроменени през юли. Икономиката на азиатската държава се разшири малко по-силно от очакваното през второто тримесечие

Резервите са намалели с 4,1 милиарда до 3,2 трилиона долара през юли, което е в съответствие с прогнозите на икономистите, които са били анкетирани от Bloomberg.

Равносметката е, че икономиката на най-многолюдната държава в света се разшири малко по-силно от очакваното през второто тримесечие на годината, запазвайки темпото на растеж от началото на годината, тъй като рекордните стимулиращи мерки, предприети от властите в Пекин, успяха поне временно да закрепят слабо представящата се втора по сила световна икономика.

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна през второто тримесечие с 6,7% на годишна база след аналогичен растеж през трите месеца до края на март и при прогноза за по-нататъшно забавяне на растежа до 6,6 на сто. Въпреки малко по-доброто представяне на китайската икономика нейният растеж от 6,7% продължава да бъде най-слабият от последната глобална финансова и икономическа криза насам.

Данните обаче са в рамките на очаквания от китайското правителство растеж през цялата настоящата година между 6,5% и 7,0%. На тримесечна база БВП на страната нарасна с 1,8% през второто тримесечие при прогноза за по-слаб растеж от 1,6 на сто.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *