Китай по пътя към изграждане на петролопровод до Мианма

Китайската национална петролна корпорация CNPC Corp., която е най-големият производител на петрол и газ в страната, е подписала споразумение с югозападната провинция Юнан за сътрудничество в преработката на петрол. Това съобщи китайската информационна агенция Синхуа, цитирана от АП.

Договорът е стъпка към изграждането на петролопровод към съседната държава Мианма. Споразумението предвижда сътрудничество в изграждането на петролопреработвателна база в Юнан – вътрешна провинция, която изпитва недостиг на гориво, отчасти заради липсата на петролопреработвателни съоръжения, съобщи Синхуа.

Ако споразумението бъде одобрено от правителството, базата ще има годишен капацитет от 10 млн. тона. Държавната китайска петролна корпорация планира да изгради и съоръжение за преработка на етилен с капацитет 1 млн. тона годишно.

Споразумението ще играе важна роля в координирането на плановете за проектиране и изграждане на петролопровод към Мианма, съобщи Дау Джоунс нюзуайърс, като цитира неназован представител на ръководството на PetroChina („ПетроЧайна”), която е публично листвано подразделение на Китайската национална петролна корпорация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *