Китай предвижда търговски излишък от $100 млрд. за 2005 г.

Китай предвижда, че търговският излишък на страната ще се утрои до 100 млрд. долара тази година, което ще доведе до нови спорове с търговските й партньори, съобщи официалният вестник China Daily.

Министерството на търговията предупреди, че прекалено бързо растящият излишък, покрит с 30% скок в износа, също може да доведе до финансови рискове.

Търговският излишък на Китай за периода януари – август е достигнал 60 млрд. долара, което вече силно надхвърля излишъка от 32 млрд. долара за цялата 2004 г. До края на годината се очаква излишъкът да се увеличи на между 90 и 100 млрд. долара, смятат от министерството.

В интервю за китайското финансово списание Caijing управителят на централната банка на страната е заявил, че Китай трябва да преразгледа политиката си относно националната валута предвид този излишък. Износът на страната се е увеличил въпреки решението за либерализация на юана от 21 юли.

Финансовият министър на САЩ Джон Сноу и председателят на Федералния резерв Алън Грийнспан ще пристигнат в Пекин по-късно този месец, за да разговарят с икономически представители на Китай. Според много щатски производители Китай поддържа изкуствено ниски нива на валутата си, като по този начин дава нечестно търговско предимство на износителите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *