Китай предупреждава, че балонът на пазара на имоти в Пекин се надува

Цените на имотите в Пекин се повишават с неоправдано висок темп, предупреждава контролираният от държавата вестник China Daily. Той съобщава, че само за седмица жилищата в центъра на града са поскъпнали с цели 6,5 на сто, което показва ясно, че балонът на пазара продължава да се надува.
Репортажът на вестника, който се базира на данни на един от брокерите на имоти в града Homelink, твърди, че в някои квартали на Пекин има търсене на жилища, което надхвърля четири пъти свободните апартаменти, предава Market Watch.
“Обикновено говорехме за месечно повишение на цените, но в последно време сякаш става дума повече за дневно поскъпване“, казва един от брокерите на Homelink.
“Купувачите станаха ирационални. Определено в Пекин има балон на недвижимите имоти“, смята Пан Шъй, основател и изпълнителен директор на компанията от сектора Soho.
Материалът на вестника показва, че подобна ситуация се наблюдава и в други градове.Това кара мнозина анализатори и пазарни участници да се опасяват от остър спад в цените на жилищата и пазарна криза.

В края на миналия месец анализатори прогнозираха ръст на цените в национален мащаб от 10% до края на 2010 г.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *