Китай премина пика на финансова нестабилност

„По наша преценка Китай вече премина пика на финансова нестабилност през първото тримесечие на годината”, е заявил директорът на Научно-изследователския център по световна икономика към Китайския институт по съвременни международни отношения, цитиран от РИА Новости.
Икономистът е посочил, че в тази връзка счита, че Китай пръв от големите икономики ще излезе от световната финансова и икономическа криза.
Според прогнозите на китайския научен институт през второто тримесечие на годината китайската икономика ще има ръст от 7%, през третото – 8%, а през четвъртото тримесечие ръстът й ще достигне 9%. Като цяло за 2009 г., прогнозите са за ръст на китайската икономика от 8%.
За „локомотив” на възстановяването на китайската икономика се счита отпуснатият от правителството през октомври миналата година антикризисен пакет в размер на 4 трлн. юана (585 млрд. долара).
Средствата са отишли по направления главно за подкрепа на секторите: текстилна промишленост, машиностроене, корабостроене и автомобилостроене, металургична промишленост, развитие на ИТ, нефтохимическата промишленост.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *