Китай: Протекционизмът ще навреди на възстановяването

Китай разкритикува ограничения от типа „купувай местното“, подобни на които попаднаха в плана за стимулиране на американската икономика, предупреждавайки, че те биха довели до влошаване на глобалната криза, предава AP.
“Вярваме, че мерките за протекционизъм при търговията ще направят и без това лошите условия на финансовата криза още по-тежки“, заявява говорителят на Министерство на търговията Яо Дзин.
През уикенда официалната информационна агенция на Китай Xinhua отправи критики към мерките, заложени в плана за 789 млрд. долара на САЩ, които стимулират потреблението на американска стомана и други продукти, произведени в страната. Такива действия според азиатската държава са „отрова за разрешаването“ на глобалната криза.
Говорителят на министерството не споменава конкретни страни в изказването си, но заявява, че някои държави са предприели стъпки, които ще навредят на търговията и ще забавят възстановяването на световната икономика.
„Все още има държави, които в своите планове за подкрепа на икономиката вкарват условия, които изискват потреблението на стоки, произведени вътре в собствената страна. Ние сме дълбоко разтревожени от това“, казва Яо.
„Всички страни трябва да избягват действия от типа „да разорим своя съсед“ и да увеличат кооперацията и консултациите помежду си. Това ще бъде от фундаментална полза за всички държави“, се казва още в съобщението на търговското ведомство.
В своето изказване говорителят на министерството е казал още, че чуждите инвестиции в Китай са намалели с 32,7 на сто през януари до 75,4 млрд. долара. Това е четвърти пореден месец на спад и се дължи на ограничаване на разходите на компаниите в борбата им с кредитната криза.
Според Яо обаче данните не са обезпокоителни, тъй като понижението се дължало на големия брой почивни дни заради посрещането на Лунната нова година, което тази година се падна през февруари, а миналата беше през януари.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *