Китай се превърна в нетен износител на превозни средства

Китай се e прeвърнал в нетен износител на коли и камиони за първите 10 месеца на годината за пръв път в своята история, след като китайски производители, като Geely Group и Chery Automotive стават все по-популярни извън пределите на страната, печелейки пазарни дялове в Азия, Африка и Близкия Изток. За десетте месеца от началото на годината износът на превозни средства на страната се е повишил със 133.5%, давайки минимално предимство на износа пред вноса от 7 000 превозни средства.

Резултатът става реалност след положените от правителството рестриктивни мерки за ограничаване на автомобилните продажби в страната чрез ограничаване на кредитите, отпускани за покупка на автомобили.

Според президента на базирания в Пекин Институт за продажби на автомобили обаче нетният износ на Китай за тази година ще достигне 125 000 превозни средства, като 20-25% от него от тях се падат на два китайски автомобилопроизводителя – Chery и Geely, печелещи пазарни дялове в чужбина чрез продажбите на автомобили под 10 000 долара.

Той заяви още, че въпреки положителната тенденция китайските автомобилопроизводители срещат все по-голяма конкуренция от големите световни производители, както на пазара в страната, така и на международните пазари.

Geely, който е с пазарен дял от около 4% от продажбите на Китай е продал, общо 96 683 автомобила през изминалата 2004 година, което е ръст от 27% в сравнение с предходната година.

Другата китайска компания Chery обяви плановете си да продава автомобили и в САЩ, като през следващите няколко години от там се надяват да продават около 2 млн. автомобила годишно.

Плановете включват продажби на пет от моделите на компанията на щатските пазари от началото на 2007 година.

Анализатори коментират, че основните пазари на двата автомобилопроизводителя, чиито цени на автомобили са между 3 и 5 хиляди долара са основно страните от Африка, Азия и Близкия Изток, като Сирия и Алжир са двата им най-големи пазари.

Те осъществяват своята експанзия и към Украйна, където евтините им автомобили се радват на значителен интерес.

В Китай основните им пазари са по-бедните райони във вътрешността на страната, като те не се приемат особено положително в по-богатите източни провинции на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *