Китай стана нетен износител на капитали за първи път в историята

Китай се превърна в нетен износител на капитал за първи път в историята си, след като през 2014 г. преките инвестиции от Поднебесната империя в чужбина превишиха чуждите инвестиции във втората най-голяма икономика в света, предава ТАСС.

Говорителят на Министерството на търговията на Китай Шън Данян посочи на пресконференция, че китайските инвестиции в чужбина през 2014 г. са достигнали 116 млрд. долара, покачвайки се с 15,5% в сравнение с предходната година. Сумата включва инвестициите в размер на 102,89 млрд. долара в нефинансовия сектор, които от своя страна се покачиха с 14,1%.

„Ако включите външните инвестиции на китайски компании чрез трети страни, общият размер на инвестициите ще възлезе на около 140 млрд. долара, което означава, че Китай се превърна в нетен износител на капитали“, посочи Шън.

Същевременно чуждестранните инвестиции в Китай през изминалата година са били в размер на 119,6 млрд. долара – с 1,7% повече спрямо предходната година, посочи още говорителят на ведомството.

През изминалите 12 месеца китайските инвеститори в чужбина са проявили интерес, на първо място, към недвижимите имоти и предприятията. В същото време инвестиционната активност в тези сектори в самата страна се е забавила.

Брутният вътрешен продукт на Китай към края на 2014 г. бе в размер на 63,65 трлн. юана (10,4 трлн. долара), което е със 7,4% повече, отколкото към края на 2013 г. Въпреки това ръстът се оказа най-слабият в последните 24 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *