Китай стартира търговия с фючърси върху петрола в юани

Китай планира да стартира търговия на фючърси върху петрол, деноминирани в юани, което ще разтърси глобалния пазар на суровината, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Все още не е обявена официална дата за стартиране на новия договор, но търговци и анализатори в Китай очакват търговията в юани да започне в края на тази година или в началото на 2018 г. на Шанхайската фондова борса.

Властите в Китай се надяват, че така ще предоставят цена за петрола в Азия, която съответства на търсенето на региона. Фючърсният договор, деноминиран в юани, също така би могъл да оспори ролята на щатския долар, който в момента е господстваща валута при ценообразуването на стоките, като дава възможност на износителите да продават петрола в друга валута.

Според анализатори създаването на фючърсен договор върху петрола в юани е част от стратегията на Пекин да превърне юана в основна международна валута.

Ценообразуването на новия фючърсен договор в юани добавя допълнителен риск към стока, чиято цена е силно волатилна от новините за конфликти в Близкия изток и шистовата продукция в САЩ. Големи участници в петролния пазар, включително износители като Саудитска Арабия и Русия и петролните компании като ExxonMobil Corp., може да не са склонни да използват китайските фючърси като бенчмарк за своя суров петрол, информира infostock.bg.

Китайските власти за първи път обявиха плановете си да започнат търговията с петролни фючърси в Шанхай през 2009 г. През 2014 г. китайският регулатор на ценни книжа издаде одобрение на Шанхайската международна енергийна борса за извършване на търговия с фючърси върху суров петрол. Сътресенията, засегнали вътрешните пазари на Китай през 2015 г., и вълната от спекулативни балони при цените за желязна руда, стоманени въжета и соя през последните две години обаче отчасти станаха причина за забавянето на плановете.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *