Китай строи ядрена морска платформа

До края на десетилетието Китай ще разполага с морска платформа, захранвана от ядрен реактор – първата по рода си система в света, предаде агенция Синхуа.

Проектът е възложен на компанията China General Nuclear Power Group (CGN), а изграждането на платформата ще започне през 2017 г.

Става въпрос за атомен реактор с малка мощност ACPR50S, който се разработва в рамките на 13-ия петгодишен план на правителството за научно-технически иновации в енергийната сфера – 2016-2020 г.

Реакторите от този тип са собствена разработка на CGN. Те могат да обезпечат захранване с електроенергия на платформи за добив на нефт и природен газ от шелф.

Освен това подобни реактори са подходящи при усвояване на острови, за опресняване на морска вода и за други дейности. В момента китайските специалистиизвършват предварителни проекти работи за платформата.

Възможностите за използване на ядрени реактори в морски води изследва и Русия. Балтийският завод в Санкт Петербург строи първата в света плаваща атомна топлоелектроцентрала „Академик Ломоносов”, която ще се използва в Чукотка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *