Китай с икономически ръст от 6,7% през 2016 г.

Икономиката на Китай е отбелязала ръст от 6,7% през 2016 г.

Растежът за четвъртото тримесечие е 6,8%, като се наблюдава ускоряване спрямо третото тримесечие, когато ръстът беше 6,7%. Според данните на Националния статистически институт на страната това е най-бавният растеж от началото на финансова криза.

Темпът на растеж на китайския БВП се запазва същият, както през второто тримесечие, и засега отговаря на прогнозите. „Представянето на икономиката е като цяло постоянно, прогресира и се подобрява като качество, което води до по-добър от очаквания растеж“, заяви Шенг Лайюн, говорител на националната статистическа служба.
Икономистите очакват добрият ръст да продължи до края на годината, тъй като е подкрепен от голямо кредитиране и по-високи бюджетни разходи за инфраструктурни проекти, както и от ускоряването на имотния пазар. Но това няма да продължи през следващата година. „Те напомпаха растежа с монетарна и фискална политика“, коментира за Wall Street Journal Алисия Гарсия-Ерреро, икономист от инвестиционната банка Natixis.
Продължаването на стимулиращите мерки, които помогнаха на краткосрочния ръст, крие своите рискове. Те прикриват по-дълбоките проблеми в китайската икономика, като например индустриалния свръхкапацитет и високите нива на корпоративна задлъжнялост. Корпоративната задлъжнялост вече достига 145% от БВП според данни на МВФ. „Правителството трябва да вземе бързи мерки, преди проблемът да стане систематичен“, предупреди Международният валутен фонд тази седмица.

Скорошното обезценяване на валутата даде краткосрочно облекчение на експортно ориентирани компании като People Group (производител на обувки), но носи и нови предизвикателства. Продажбите на компанията не се покачват през последните три тримесечия и всеки път, когато юанът се обезценява, външните клиенти бързо искат намаления, равни на обезценката, твърди вицепрезидентът на групата Лию. Той добавя и че се надява правителството да намали данъците, за да подпомогне компании като тяхната.
Още едно притеснение е силният имотен пазар. Цените на жилищата скочиха с 43.2% през първите девет месеца на годината на годишна база. През третото тримесечие делът на кредитите за жилища (почти всички ипотечни) достигна 60% от новите кредити, докато през първото тримесечие беше само 23%. Местните власти в повече от 20 града въведоха ограничения, за да намалят спекулациите, но това не ограничи растежа.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *