Китай с недостиг на работна ръка след 2010 г.

Китай може да бъде изправен пред недостиг на работна ръка от 2010 г., предупреждава доклад на Китайската академия на социалните науки, цитиран от China Daily.

Една от основните причини за това може да бъде фактът, че работната ръка от селата може да не е толкова голяма, колкото се е смятало. Броят на свободните работници на възраст под 40 години в селските райони е около 52 млн. души спрямо предишни оценки за 100-150 млн., се казва в документа.

Според доклада страната преминава от период на излишък на работна ръка към период на недостиг на работници.

Според авторите моментът, когато търсенето на работна ръка няма да надвишава предлагането, ще дойде след три години, резултатът от което пък ще бъде общо увеличение на заплатите.

Тъй като е най-населената страна в света, Китай наблюдава отблизо демографските промени, които могат значително да повлияят на посоката на развитие. „Растящите разходи за труд ще поставят въпроса колко дълго може Китай да разчита на своето население като предимство. Някои чуждестранни инвеститори вече преместиха дейността си в страни с по-ниски разходи за труд“, коментират от Академията за макроикономически изследвания.

Китайският министър на труда също е изразил опасения, че по-нататъшното повишаване на юана ще доведе до загубата на милиони работни места.

„Страната трябва да промени метода си на растеж и да не разчита само на един производствен фактор – работната ръка“, смятат още авторите на доклада.

Политиката на ограничаваше на раждаемостта е основен фактор за спада в броя на работниците, се казва в документа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *