Китай с търговски излишък между 120 и 130 млрд. долара за тази година

Правителството на Китай прогнозира търговският излишък на страната да се повиши през тази година до между 120 и 130 млрд. долара, в сравнение с регистрирания през 2005 година рекорден търговски излишък в размер на 102 млрд. долара.

В същото време общата търговия на Китай с останалия свят се очаква да възлезе на 1,7 трлн. долара, като прогнозите са износът на страната да регистрира ръст от 20% на годишна база.

Данните карат анализаторите да считат, че най-вероятно политическият натиск върху страната за либерализиране на валутната търговия ще се засили, като основните търговски партньори и особено САЩ смятат, че националната валута на Китай е изключително подценена и дава на страната “неконкурентни предимства”.

През май търговският излишък на Китай се повиши с 44%, спрямо същия месец на миналата година, до ниво от 13 млрд. долара.

Данните се оказаха леко под средните очаквания на анализаторите за 13,3 млрд. долара, но това бе най-голямата стойност на излишъка на страната от началото на годината.

За периода януари-май, положителното търговско салдо е достигнало до 46,8 млрд. долара.

В стремежа си да отговори на изискванията на най-големия си търговски парньор – САЩ в края на миналата седмица Китай окончателно премахна ограниченията върху износа на капитали в чужбина от страна на местни компании.

Ограниченията отпадат от 1 юли, като на местните компании ще бъде позволено още да обменят местна валута за чуждестранна в китайските банки, с цел осъществяване на международните им инвестиции.

Размерът на инвестицията на китайска компания на международните пазари е ограничен в рамките на 5 млрд. долара годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *