Китай усилва защитата на дребните инвеститори

Китайският Държавен съвет, или кабинетът, днес е разкрил широка програма за усилване защитата на дребните инвеститори на местния пазар чрез обезщетения и държане на мажоритарните собственици финанансово отговорни за някои загуби на инвеститорите, съобщава MarketWatch.

Мажоритарите в публични компании ще трябва да използват техните акции, или други активи, за компенсация, ако се установи, че са накърнили акционерите чрез неверни или заблуждаващи изявления.

Инвестиционните посредници също ще бъдат отговорни за подобно поведение, а фонд мениджъри и попечители ще са отговорни при небрежност.

„Защитата на законните права на дребните инвеститори е основен приоритет при надзора и регулирането на ценните книжа и пазарите“, се казва в изявление на правителството.„Малките инвеститори са основните участници на пазара, но те са в неизгодна позиция по отношение достъпа до пазарна информация и избягването на рисковете.“

Изявлението призовава също за проучване създаването на фондове за обезщетения, свързани с ценните книжа и търговията. Казва се също, че има нужда да се оцени рискът от възможни делиствания и да се подобрят механизмите за уреждане на спорове.

Правителството признава, че се нуждае от заздравяване на системата за разкриване на информация и подобряване на механизма за гласуване на акционерите. То призовава регулаторите да изследват начини за въвеждане на система за отзоваване на директори по искане на недоволни миноритарни акционери.

В изявлението се казва, че регулаторите трябва да са в състояние да предотвратят контолиращите акционери да купуват или продават акции преди важни корпоративни събития.

На листвани компании, които не спазят плановете си за разпределение на печалбата, ще бъде забранено да набират средства от капиталовите пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *