Китай ще заеме водещи позиции в добива на злато

Китай, който е най-големият в света производител на цветни и черни метали, много скоро може да заеме и водещи позиции в добива на ценни метали, коментира „РБК Дейли“.

В края на 2006 г. КНР вече зае трето място в списъка на страните, добиващи най-много злато, а за първото полугодие на 2007 г. производството нарасна с още 15% Експертите прогнозират, че ако Китай запази тези темпове на растеж на добива на злато в близко бъдеще ще изпревари днешните лидери САЩ и ЮАР.

През първото полугодие на тази година добивът в Китай е нараснал с 15,62%, достигайки 122,2 тона, съобщи Китайското общество на производителите на злато. През миналата година Поднебесната е увеличила производството на скъпоценни метали със 7% до 240 тона, което и позволи да се нареди на трето място след ЮАР /275 т/ и САЩ /260 т/.

Освен това положението на конкурентите едва ли може да се определи като блестящо: през миналата година ЮАР намали производството със 7%, добивайки най-малко жълт метал от 1922 г.

Добивът в САЩ за 2006 г. е нараснал само с 4%. Ако производителите на злато в Китай запазят тези си темпове на растеж, напълно е възможно през 2009 г. те да изпреварят САЩ, а след това даже да поспорят с ЮАР за лидерството, смята анализаторът на „GFMS Metals Consulting“ Уилям Тънкард.

Той отбелязва, че макар Китай и да не разполага с богати находища, в страната се добива злато в почти 700 мини.

Експертът е убеден, че основната причина за стремителния растеж на златодобива в КНР е внедряването на нови технологии, които навремето са помогнали за „скока“ на САЩ.

Ръководителят на стратегически изследвания в UBS Джон Рид се страхува, че свръхинтензивната експлоатация на недрата може в близко бъдеще да доведе до изчерпване на запасите и последващ спад на добива на скъпоценни метали, с което вече се е сблъскал ЮАР, където се наблюдава рязко падане на добива на злато през последните години.

Основните фактори, стимулиращи растежа на добива на злато в Китай, остават увеличеното вътрешно и световно търсене на скъпоценни метали.

По данни на World Gold Council (WGC) само оборотът на световния пазар на златни ювелирни изделия през последните четири години се е увеличил двойно до 12 милиарда долара. Китай вече заема трето място по потребление на злато, но търсенето му продължава бързо да расте.

От началото на годината продажбите на злато в КНР са нараснали с 44%, заяви за РБК представителят на WGC Матю Грейдън. Освен това значителна част от метала продължава да се изнася. През миналата година Китай е изнесъл на световния пазар злато на стойност 5,49 милиарда долара.

Струва си да бъде отбелязано, че освен увеличаването на добива на злато Китай също така се превръща много бързо в един от световните центрове за търговия със скъпоценни метали, което е обусловено от либерализацията в тази сфера.

През юни Китайската народна банка за пръв път допусна до търговията със злато на Шанхайската борса пет чуждестранни банки: HSBC, Standard Chartered Bank, UBS, Bank оf Nova Scotia и Societe Generale

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *