Китай ще предприеме твърди стъпки за борба с инфлацията

Китайският премиер Вен Дзябао е коментирал нуждата от по-адекватни мерки за справяне с инфлацията в страната, която достигна 11-годишен връх този месец и продължава да расте. Прегряващата китайска икономика, която миналата година направи 11.4% ръст, остава топ-приоритет на правителствените финансови експерти.
Поставеният от централната банка таван на инфлацията от 4.8% през 2008 г. ще бъде доста труден за поддържане. Китай ще продължи борбата с инфлацията с „необходими и решителни“ стъпки, коментирал е вчера Дзябао.
Китайската фондова борса направи най-силното си понижение от седем седмици насам, заради опасенията за ново агресивно лихвено покачване от страна на централната банка. Това със сигурност ще се отрази на икономическия растеж, тъй като ще ограничи кредитирането и е възможно Китай да приключи с растеж под 10% тази година.
„Борбата с инфлацията остава най-важната задача пред китайското правителство“, коментира анализатор от страната пред Bloomberg. „За съжаление, слабата китайска икономика няма да е добра новина за региона“, продължава той.
Китайският борсов измерител CSI 300 се потопи с близо 6% тази нощ, като вече е с 30% по-нисък от началото на годината. Инвеститорите продължават да се изтеглят от китайския пазар, тъй като се опасяват от пренасяне на американската икономическа криза към азиатската страна. Припомняме, че Китай изнася близо 25% от продукцията си за САЩ, което прави финансовите системи на двете страни изключително свързани и създава предпоставка за пренасяне на смущения.
По-късно днес, американският Федерален резерв се очаква да понижи лихвеното ниво с цял процентен пункт, за да подпомогне ликвидността и да стимулира по-бързото възстановяване на имотния и финансов сектор. По този начин лихвеният диференциал между САЩ и Китай ще се увеличи рекордно много, което пък ще донесе още по-големи инвестиции в азиатската държава и ще направи контрола на инфлацията още по-трудна задача.
Китайската валута се котира в близост до рекордните си стойности спрямо долара, заради очакванията на спекулантите от скорошно лихвено покачване в Китай. Юанът се търгува при курс от 7.0833 за долар, след като вече затвори при ниво от 7.0830 за долар.
„Трябва да намерим баланса между висок икономически растеж и ниска инфлация“, коментира премиерът Дзябао. „Прекалено бързото поскъпване на живота в страната създава огромни проблеми на близо 300 млн. бедни китайци, за които искаме да се погрижим“, продължава той.
Инфлацията в Китай се е покачила с 8.7% на годишна база през февруари, след като цената на хранителните стоки отскочи до многогодишен рекорд. Икономическият растеж през тази година ще се забави, заради наближаващата американска рецесия и ограничени потребителски възможности на американското население, както и заради агресивната борба с инфлацията в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *