Китай ще продължи да купува облигации в Европа

Така в началото на втората си европейска обиколка за девет месеца, Пекин заяви интереса си към Европа на фона на кризата с еврото и с държавните финанси в много страни на Стария континент.  На общата пресконференция с унгарския си колега Виктор Орбан Вън Цзябао не посочи конкретни цифри във връзка с унгарските облигации, ограничавайки се с изказването, че Китай е готов да купи унгарски държавни облигации за определена сума.Китай е готов да купи унгарски държавни облигации и да отпусне на Унгария кредит на стойност 1 милиард евро, обяви през втория ден от посещението си в Будапеща китайският премиер Вън Цзябао, цитиран от Франс прес, на която се позова БТА.Така в началото на втората си европейска обиколка за девет месеца, Пекин заяви интереса си към Европа на фона на кризата с еврото и с държавните финанси в много страни на Стария континент.
Пекин ще отпусне на Унгария кредит от един милиард евро чрез Китайската национална банка за развитие, с които да се финансират общи проекти, каза още гостът.  Орбан на свой ред съобщи, че Унгария е сключила с Китай ново значително споразумение, обхващащо над десет проекта.
Изявлението на Вън Цзябао отразява нарастващия мащаб на китайските инвестиции в Европа, предвид направените вече капиталовложения в Гърция и Полша.
Тази вечер китайският премиер пристига на държавно посещение във Великобритания. Китайският икономически възход ще бъде подчертан с визитата на Вън в Лонгбридж, Бирмингам, по повод старта на производството на автомобилите MG6 Magnette.
Заводът „Ем Джи Роувър“ (MG Rover) в Лонгбридж е собственост на китайската компания „Шанхай отомоутив“ (Shanghai Automotive), пояснява британският в. „Гардиън“. Вън Цзябао ще посети и Стратфорд на Ейвън заради интереса си към Шекспир, след което ще отпътува за Лондон. Там той ще разговаря с премиера Дейвид Камерън и ще произнесе реч пред Британското кралско дружество. Петдневната си обиколка китайският премиер ще приключи в Германия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *