Кланът Мубарак: Семейство с 60 млрд. долара

Не само твърдата ръка, с която Хосни Мубарак управлява цели 30 години, му е помогнала да се сдобие с прякора Фараона. Той го дължи и на натрупаното лично богатство, както и на имуществото на древните египетски владетели, което е успял да присвои, пише вестникът.
Според индийски източници имуществото на Мубарак може да бъде оценено на 31,8 млрд. долара. Според американски, сирийски и алжирски източници само личните му авоари възлизат на 40 млрд. долара, изтръгнати от египетската държава и от народа.

Състоянието на Мубарак е съставено от пари в брой, акции, недвижими имот в различни страни, предимно в САЩ, две яхти за 60 милиона евро.

Парите в брой, както и акциите са разпределени в американски, германски, британски, швейцарски, шотландски, испански и дубайски банки.
Компанията на недвижими имоти на Мубарак – Алаа Мубарак, разполага с имоти в Лос Анджелис, Вашингтон, Ню Йорк и Лондон.
Богатството на президента, както изглежда, е натрупано и от комисионни от сделки с оръжия и с недвижими имоти в Кайро и в туристическите зони като Хургада и Шарм ел Шейх.
Според алжирски вестници Мубарак е успял да си осигури 50% от печалбите на много чужди фирми, присъстващи на египетския пазар. Дори и американски интернет сайтове говорят за подобни връзки на президента с чужди корпорации, като „Марлборо“, „Хермес“, „МакДонълдс“, „Водафон“, „Чили“, „Хюндай“ и др.
Синът на Мубарак – Гамал, до неотдавна сочен за негов приемник на президентския пост, също е успял да натрупа богатство, за което се предполага, че възлиза на 17 млрд. долара, съхранявани в банки в Швейцария, Германия, САЩ, Великобритания и вложени в различни инвестиционни фондове.
Първата дама на Египет – Сюзан, наполовина британка, наполовина ирландка, е влязла в елитния клуб на световните милиардери още около 2000 г., когато авоари на нейно име са били преразпределени между американски банки, банки в различни европейски столици и в Дубай.
Депозитите и инвестициите на първата дама се оценяват на между 3 и 5 млрд. долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *