Класираха най-богатите руснаци

Михаил Прохоров

Руският милиардер Михаил Прохоров е най-богатият човек в Русия със състояние от 14,10 милиарда долара (11 милиарда евро), следван плътно от собственика на футболен клуб Челси Роман Абрамович, предаде АФП, позовавайки се на класацията наруското финансово списание „Финанс“.
Изданиетоежегодно съставя класация на най-богатите руснаци. Тази година класацията на руските милиардери се появи в печатния брой на списанието, който излизе вчера.
Прохоров, който е един от най-желаните ергени в Русия и е известен с разточителния си начин на живот, е собственик на компанията Онексим, инвестиционен фонд в областта на технологиите и минното дело.
През април 2008 г. той продаде 25% от най-голямата компания в света за производство на паладий и никел „Норилск Никел“ на Дерипаска преди началото на световната криза. „Благодарение на успешното си излизане от „Норилск Никел“ точно преди икономическия срив, Прохоров си спечели славата на гуру“, отбелязва списанието.
Компанията на Дерипаска дължи на Прохоров три милиарда долара.
В средата на 2008 г. той продаде повечето от акциите си в различни компании и съумя след това да съхрани богатството си в пари в брой.
Прохоров, който е един от най-желаните ергени в Русия и е известен с разточителния си начин на живот, е собственик на компанията Онексим, инвестиционен фонд в областта на технологиите и минното дело.
През април 2008 г. той продаде 25% от най-голямата компания в света за производство на паладий и никел „Норилск Никел“ на Дерипаска преди началото на световната криза.
Благодарение на успешното си излизане от „Норилск Никел“ точно преди икономическия срив, Прохоров си спечели славата на гуру, отбелязва списанието. Компанията на Дерипаска дължи на Прохоров три милиарда долара.
Броят на руските милиардери през тази година е намалял наполовина, става ясно от класацията.
Алуминиевият магнат Олег Дерипаска, който миналата година беше най-богатият човек в Русия, е пострадал сериозно от кризата и сега едва успява да влезе в топ 10.
Според изданието богатството на Дерипаска е намаляло от 40 на 4,9 милиарда долара през изминалата година и сега той трябва да се справя с проблеми с дългове. На второ място в класацията е Роман Абрамович с 13,90 милиарда долара.
Трети е Владимир Лисин. Състоянието на магната се оценява на 7,70 млрд. долара. На четвърто място еглавният изпълнителен директор и акционер в енергийния гигант „Лукойл“ – Вагит Алекперов. Милиардерът се изкачи с цели седем позиции, въпреки че състоянието му намаля с 44% до 7,6 млрд. долара. Пети е Сулейман Керимов със състояние от 7,50 млрд. долара.
Единствената жена в листата продължава да е Йелена Батурина. Нейното богатство се оценява на 1 млрд. долара.
Списание „Финанс“ съобщава, че след като в началото на 2008 г. в Русия имаше рекордните 101 милиардери, сега кризата е стопила богатството на 52 от тях. Тяхното състояние в долари вече не възлиза на милиарди. Така че в Русия сега има само 49 милиардери.
Общата стойност на богатството на 10-те най-богати руснаци е паднала заради финансовата криза с 66 процента и възлиза сега на 75 милиарда долара, се казва още в информацията на електронното издание на руското финансово списание.
„Всеки, без изключение, обеднява. Руските богатства растат бързо, но и намаляват бързо“, казва главният редактор на списание „Финанс“ Олег Анисимов. През 2007 г. Русия имаше 61 милиардери. През 2006 г. – 50.

expert.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *