Класическите онлайн измами от богати нигерийци променят тактиката си

Всеки, който е използвал интернет преди десетина години, със сигурност многократно е получавал писма от негови далечни богати роднини от Нигерия или някоя друга африканска страна. Обикновено писмата съобщават, че техният получател може да забогатее с няколко милиона долара… ако си предаде банковите данни.

Резултатът обаче винаги е обратният. Забогатява именно изпращачът на писмото с толкова, колкото има в банковата сметка на излъгалия се получател. С увеличаването на популярността на интернет повечето хора се запознаха с рисковете на тези писма и започнаха да ги игнорират.

Вместо да се откажат от този „бизнес“, хакерите са започнали да го развиват и адаптират към модерните времена, казват специалисти от компанията Palo Alto Networks, цитирани от сп. PCMag. Те са прекарали известно време в проучване на новите тактики и похвати на „нигерийските“ хакери, които всъщност не са само от Нигерия, но и от най-различни държави.

От една страна, те са започнали да действат и с останалите класически методи за извличане на информация. Те изпращат писма с прикачени файлове, в които има вируси, даващи достъп до заразения компютър.

Освен това разчитат предимно на т.нар. социално инженерство, като се надяват да убедят чрез думи и примамливи оферти хората сами да инсталират приложения, в които има вируси. Интерес за хакерите вече представляват и бизнесите. Към тях се изпращат писма с различни оферти, които да прилъжат получателите да отворят прикачените файлове.

Специалистите допълват, че „нигерийските хакери“ не блестят с особени познания и технически арсенал, но се учат бързо. Засега класическите съвети за повишено внимание към получените файлове и линкове, както и използването на антивирусен софтуер, са достатъчни за справяне с „нигерийските хакери“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *