Климатици вдигат данъка за жилището

Абсурди в закона ще ни откажат от луксозните ремонти

Кампания на разградския кмет стресна народа

Данъчни и общински инспектори нахлуват по домовете, за да те одрусат с по-високи налози, ако си сложил нови дограми или локално парно. Подобна апокалиптична картина изплува в главите на много българи след огласената по медиите акция от кмета на Разград Денчо Бояджиев. Той обяви, че започва масови проверки, за да накара гражданите да декларират в данъчните си декларации луксозните ремонти. Така те ще платят и по-голям налог в местната хазна, мотивира се кметът.

Кампанията му стресна читателите на „Стандарт“, които прегряха редакционните телефони с въпроси дали хайките за нови дограми са законни.

„Разград е далеч, но управниците са като крастави магарета и веднага ще се надушат, ако могат да смъкнат някой лев повече от данъкоплатеца“, обясни 49-годишният Мирослав Петков от Благоевград. Други пък се вайкаха, че никога не са знаели, че са длъжни да декларират какви ремонти са направили.

Заради тях потърсихме отговор от водещия финансов адвокат Янчо Трончев.

Според последните поправки в Закона за местните данъци и такси наистина, ако си сложиш луксозна дограма, климатик, локално парно или санираш дома си, трябва в срок от два месеца да уведомиш данъчните. В тези случаи се повишава данъчната оценка по схема, фигурираща в закона. Така например, ако си прекараш отоплителна инсталация, корекционният коефициент е 0,04. Което означава, че ако примерно плащаният данък е 10 лева, оскъпяването заради парното е 40 стотинки, или данъкът става 10,4 лв. Най-скъпо излиза климатикът – с коефициент 0,06.

„Влизането на данъчни и общински инспектори в дома обаче може да стане само след съдебно или данъчно производство“, увери адвокат Трончев.

Странно е обаче защо именно кметът на Разград поде такава инициатива. Дори да въведе строг контрол, колко ли от земляците му, които са предимно безработни, са успели да сложат климатици. А и местният данък е много нисък и едва ли акцията ще напълни хазната.

Много повече ще олекне джобът на софиянци, където и данъкът е доста по-висок, и климатиците са доста по-често срещани.

В случая не кметовете са виновни, че правят това, което законът предписва. Данъчната политика, следвана от правителството, трябва да бъде обект на негодувание. Защото един път се охарчваш, за да мръзнеш зиме. Плащаш и ДДС върху климатика, а след това ти го облагат още веднъж, вече по Закона за местните данъци.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *